CONSTANTIN POPOVICI

CURRICULUM VITAE

1938 - Nascut la 13 Ianuarie 1938, declarat oficial la 1 Februarie 1938, ziua cand Nadia Popovici a parasit maternitatea. Sculptorul IOAN GRIGORE POPOVICI se gasea la Roma, cu o bursa de studii oferita de Academia Romana. Tatal - sculptorul ION GRIGORE POPOVICI (16 iulie 1907 - 3 august 1946) elev la clasa profesorului Paciurea, apoi la clasa I. JALEA, mama, pictorita NADIA POPOVICI (20mai 1911 - 2 ianuarie 1985), eleva la clasa CECILIA CUTESCU-STORK.

1946 - asasinarea sculptorului ION GRIGORE POPOVICI

1954 - 1955 - Student la Facultatea de Constructii, sectia Civile si Industriale Iasi. Dupa terminarea anului cu calificative de bine si foarte bine, se retrage, cu gandul la arte plastice.

1955 - 1958 - Pregatiri pentru admiterea la Institutul de Arte Plastice in atelierele sculptorului ION VLAD (fost elev al lui ION GRIGORE POPOVICI) si ale pictorului ALEXANDRU CIUCURENCU (prieten al familiei POPOVICI).

1958 - Student al Institutului de Arte Plastice "NICOLAE GRIGORESCU" Bucuresti, sectia sculptura, clasa prof. BORIS CARAGEA, obtinand calificative de bine si foarte bine.

1960 - Portretul CAROL DAVILA (ciment) este amplasat in curtea Spitalului Militar din Sibiu.

1963 - Realizeaza portretul GEORGE BACOVIAin gips pe care-l vinde prin intermediul pictorului MIREL ZAMFIRESCU Muzeului de Arta din Craiova, apoi il transpune in bronz (1983 - prima varianta).

1964 - Absolvent al Institutului de Arte Plasice "NICOLAE GRIGORESCU" Bucuresti, sectia SCULPTURA, cu proiectul de diploma PROMETEU, prima varianta (gips).
- Participa la Expozitia anuala de arta plastica.
- Participa la Expozitia "Centenarul Invatamantului artistic din Romania", sala Dalles si Muzeul de Arta.
- Realizeaza desenele pentru volumul "Puiul de veverita"

1965 - Expune la "Expozitia de sculptura si pictura a orasului bucuresti" portetul CATRINA, piatra, 68/30/45 cm., cumparata apoi de Ministerul Culturii si expusa permanent in Muzeul Golescu - Arges.
- Expozitia de stat a Institutelor de Arte Plastice cu PROMETEU, gips, achizitionat de Ministerul Culturii, lucrare apoi expusa cu prilejul altor expozitii nationale si internationale, printre care si la a 38-a bienala de la Venetia.
- Lucreaza in cariera Magura Buzaului, impreuna cu sculptorul PAUL VASILESCU si sculptorita PUSI COCEA. Realizeaza 2 lucrari in piatra de Magura - Odiha I si Odihna II, lucrari montate la Spitalul Municipal Onesti.

1966 - DEVINE MEMBRU AL UNIUNII ARTISTILOR PLASTICI DIN ROMANIA
- Expune la bienala de sculptura si pictura "PORTRET IOANA" in piatra, 0,65 m, achizitionat de Ministerul Culturii, apoi amplasat la Bacau en plein air.
- Participa la Expozitia de arta romaneasca de la Praga, Atena si Ankara.
- Realizeaza copertile la volumele "Faust", "Oameni in timp" si "Drum Cotit".
- Realizeaza ilustratiile la volumele de folclor din Oltenia si Muntenia.

1967 - Expozitie personala de desene si sculptura la Sala Magheru , Bucuresti.
- Expozitie personala de desene si sculptura constanta.
- Participa la salonul "Jeune Sculpture" Paris, cu lucrarea "Calvarul" in fier pictat, soclu piatra de Magura, la invitatia domnului DENIS CHEVALIER, Presedintele Salonului, apoi lucrarea ramane in colectia domniei sale.
- Expune in cadrul expozitiei organizate cu prilejul Colocviului International "CONSTANTIN BRINCUSI" la Bucuresti si Mogosoaia.
- Participa la a V-a bienala de tineret, Paris, 1967.
- Obtine PREMIUL PENTRU SCULPTURA AL UNIUNII ARTISTILOR PLASTICI.
- Realizeaza lucrarea decorativa "Furci", expusa en plain air.

1968 - Expune la Trienala de Arta Decorativa, Milano, 1968.
- Expune la expozitia anuala de sculptura si pictura, bucuresti.
- Premiul I pentru desen al Uniunii Artistilor Plastici.
- Expozitie colectiva de arta romaneasca la Berna - Elvetia.
- Expune la expozitia Cenaclul Tineretului, Bucuresti.
- Primeste Ordinul "Meritul Cultural" pentru activitatea deosebita in domeniul artelor plastice.

1969 - Participa la Expozitia Internationala de sculptura en plein air organizata de Fundatia Pagani la Legano - Italia.
- Expozitia anuala de sculptura si pictura, sala Dalles, cu portretul monumental "George Calinescu" (gips). In august 1995 i-a fost amplasat in Parcul filipesti din bucuresti (bronz).
- Lucreaza la transpunerea lucrarii Prometeu la scara 1:1 si lucreaza paralel la monumentul George Bacovia.
- Expozitia tineretului Sala Dalles cu bustul monumental "Calinescu" (gips), "Calvar" (metal), 3,30 m, "Obsesie" (metal), 1x0,70 m, "Lacustra" (metal), 1,80x0,60 m si "Studiu in rosu" 060x0,50x0,20 m.
- Participa la expozitia colectiva "CENTENARUL BRINCUSI" la Paris, Bruxelles si Londra.

1970 - Expozitie personala de desene la sala "Amfora" din bucuresti in luna iulie.
- Lucreaza zilnic la monumentul "George Bacovia" (gips) si monumentul "Prometeu" (gips).
- Expozitie colectiva de arta contemporana romaneasca la Ankara, Atena si Alexandria.
- Expune la Salonul de la jeune sculpture - Paris, invitata de Denis Chevalier.
- Realizeaza versiunea definitiva a monumentului "Prometeu".

1971 - Transpune in material definitiv (inox) Monumentul "Prometeu", montat si inaugurat la hidrocentrala Vidraru - Arges (10 m inaltime).
- Transpune in bronz monumentul "George Bacovia", amplasat in centrul orasului Bacau, inaltime 3,25 m, soclu 8x8 m.
- Primeste Premiul pentru Sculptura a Uniunii Artistilor Plastici din Romania.

1972 - Expune la saloanele de arta plastica municipale, anuale si republicane.
- Realizeaza foarte multe desene, ciclul "Pasari" si picturi din seria "Istria".
- Portretul monumental "George Calinescu" (gips), expus la Sala Dalles.
- Lucreaza la "Victoria" - monument comanda de stat (gips).
- Studii aprofundate de psihologie umana la Spitalul de boli psihice Gataia - Timisoara (fenomenul emotional).

1973 - Lucreaza in atelierul de creatie - modelaj si desene.
- Lucreaza zilnic la "Victoria".
- Participa la expozitia colectiva de arta romaneasca Munchen, Praga si Ankara.
- Realizeaza prima versiune a "Invingatorului".
- Expune la Salonul Municipal si Expozitia anuala de sculptura si pictura.

1974 - Participa la Expozitiile municipale si anuale.
- Continua sa lucreze la "Victoria" (gips), modelaj, desene, etc.
- Obtine medalia "30 de ani de la eliberarea Romaniei".

1975 - Transpunerea in bronz a "victoriei", monument, inaltime 3,24 m, apoi amplasarea in municipiul Vaslui, arh. Marcu Anghel.
- Participa la Simpozionul de sculptura en plein air Magura Buzaului, realizand lucrarea "PASAREA DIMINETII", piatra, 5m.
- Expune la Expozitiile si saloanele municipale si republicane.

1976 - Participa la expoizitia de arta contemporana romaneasca de la Moscova.
- Expune in cadrul Expozitiei "Omagiu lui BRINCUSI" prezentata la Paris, Bonn, Bruxelles si Londra, unde a participat cu bustul monumental George Calinescu. Sculptorul Ion Vlad, stabilit deja la Paris a scis "... in expozitie, nu se vede decat Calinescu". Era foarte greu sa obtii un elogiu din partea sculptorului Ion Vlad. De-a lungul anilor, ori de cate ori ne vedeam la Paris, impreuna cu alexandru Istrati si Natalia Dumitrescu, de care m-a legat o trainica prietenie, discutiile despre soarta artei romanesti se purtau ore in sir, admirand intotdeauna gandurile lor profunde pentru cei lasati acasa, in romania.
- Participa la cea de-a 38-a editiei a Bienalei de la venetia cu macheta "Prometeu" si portretul "George Bacovia", precum si cu doua fotografii de mari dimensiuni ale monumentelor "Prometeu" si "George Bacovia".
- Participa la simpozionul de sculptura en plein air de la Galati, realizand sculptura monumentala "Tentativa" din ciclul "Pasari" (fier pictat), 10/6 m, amplasata pe malul dunarii (faleza).

1977 - Studii si executarea machetei pentru monumentul Independentei - Oradea (desene, machete carton, macheta gips - prima varianta). Documentare la Muzeul Militar bucuresti si lecturarea documentelor de epoca si a volumelor existente in 1977 in librarii despre razboiul de Independenta.
- Definitivarea machetei, acceptarea de catre Ministerul Culturii. - Participa la expozitiile municipale si anuale ale UAP.

1978 - 1981 - Transpunerea la marime 1:1 a machetei aprobate pentru monumentul independentei Oradea in spatiul atelierului din Caderea Bastiliei nr. 24; s-a inceput prin montarea unui panou de scandura groasa din brad (8/2 m.) pe care s-au lucrat cele 4 basoreliefuri (total 65 mp.); intai s-a executat modelajul in pamant, apoi turnarea lor in ghips. Elementul central al monumentului (cei trei tineri bihoreni) s-a modelat tot in atelierul din Caderea Bastiliei nr. 24 prin sectionarea in doua, deoarece inaltimea atelierului nu a permis alta solutie, apoi elementul central a fost transpus in bronz la Combinatul fondului Plastic Bucuresti, iar basoreliefurile s-au transpus in bronz la Intreprinderea "Independenta" oradea.Inaltimea monumentului este de 20/64 m. basorelief, soclul cu trepte de marmura Ruschita are o suprafata totala de 100 mp., lucrare a arhitectului Paul Szasz din Oradea.
- Participa la Expozitia Internationala de desen "Juan miro" Barcelona cu 2 desene.
- Participa la Expozitia de desene romanesti la Varsovia.

1982 - Lucreaza la numeroase desene, picturi si sculpturi mici din piatra si marmora.
- Expozitie personala de pictura si desen la Centrul Cultural Limoges - Franta.
- Se face inaugurarea monumentului "Independentei" din municipiul Oradea (in memoria bihorenilor care au luptat in razboiul de Independenta.
- Dupa inchiderea expozitiei din Limoges, pleaca impreuna cu sotia sa augustina intr-o calatorie de documentare artistica in Spania, Franta, Italia, Grecia, Turcia si Bulgaria.
- Participa la expozitia minicipala si anuala.

1983Participa la expozitia de plastica mica de la Galeria Orizont.
- Participa, ca invitat, la primul Simpozion International de sculptura in granit Vassiviere en Limousin - Franta in perioada iulie - august 1983, realizand sculptura "Incercare" din ciclul "Pasari" (granit rosu, 2,5 / 0,7 m.) expusa in parcul lacului Vassiviere.
- Expozitie internationala de sculptura mica en Eglise Beaumont du Lac - Franta cu 3 sculpturi in lemn din ciclul "Familia", alaturi de vladimir Skoda, Narita Tadera, Golberg, Prentice, etc.
- Regizorii de film ai Arhivei Nationala a Frantei Cristine Gautron si Michele Gerard au realizat un film cu cariera sa artistica, interviu de peste o ora la Radio Contact france, interviuri la TV, ziare, etc.
- Primeste premiul "Ion Andreescu" al Academiei romane pentru Monumentul Independentei din Oradea.

1984 - Participa la Expozitia de arta romaneasca de la Varsovia, organizata de UAP.
- Expune la Mostra Internationale della picola cultura Legano - Castelantza Fondaziona Pagani - Italia.
- Participa la expozitia de arta romaneasca de desene organizata de UAP la moscova si Ankara.
- Expune la expozitia municipala si anuala.
- Lucreaza la numeroase sculpturi in marmura si lemn, desene si picturi in vederea unei expozitii.
- Participa la expozitia colectiva de arta plastica romaneasca de la Praga organizata de UAP.
- Participa la a 3-a Expozitie internationala de sculptura organizata de Fundatia Pagani, Legano - Italia cu 2 sculpturi in marmura, soclu de marmura. Lucrarile au ramas in patriminiul Muzeului de arta - Fundatia Pagani, cel mai amplu Muzeu de sculptura mica.

1985 - Moare Nadia Popovici, pictorita, mama artistului (3 ianuarie).
- Lucreaza zilnic la lucrarile de sculptura, pictura si desen care vor fi in expozitia personala.
- La 21 mai 1985 are loc vernisajul expozitiei de sculptura, pictura si desen organizata la Muzeul National de Arta al Romaniei, comisar de expozitie d-na Rodica Matei (139 lucrari, material definitiv, lemn, fier, marmura, piatra).
- In luna iunie se organizeaza o retrospectiva de pictura la Muzeul de Arta al Colectiilor a pictoritei NADIA POPOVICI, mama artistului.

1986 - Bursa de o luna acordata de Statul Italian la Roma. (Tatal artistului, IOAN GRIGORE POPOVICI a avut o bursa la Academia Romana din Roma in anii 1938-1939).
- Expozitie de desene la Academia Romana din Roma.
- Participa la expozitia de arta plastica romaneasca organizata de UAP la Primaria din Viena.
- Primeste premiul "Una Cultura per l'Europa" - Roma.
- Intalniri repetate cu graficianul Eugen Dragutescu, bun prieten.

1987 - Lucreaza numeroase desene, modelaj, pictura, sculptura, opere mici de marmura si piatra.
- Participa la expozitia de arta plastica in Cehoslovacia, organizata de UAP.
- Participa la Expozitia Internationala de sculptura mica Legano - Pagani - Italia cu 2 sculpturi de marmura.
- Realizeaza "Lacustra mare" pentru Jocurile Olimpice de la Seoul. Statul roman nu a permis expediere lucrarii la Seoul, desi cheltuielile erau suportate de staul Coreii de Sud, oficialitatile romane refuzandu-i calatoria la Seoul.

1988 - Realizeaza la Paris o "replica" dupa "LACUSTRA MARE", sculptura care nu a putut fi expediata la Seoul, din fier patinat vopsit, aceasta din urma fiind expediata cu avionul, lucrare care a costat cel mai mult.
- Realizeaza la Paris 178 de desene de mari dimensiuni (intre 1/1 si 2/3 m.) pentru o expozitie la PARIS ART CENTER, expozitie personala care nu s-a mai concretizat, director Ante Glibota. PARIS ART CENTERa selectionat 12 sculpturi in material definitiv tot pentru aceasta expozitie.

1989 - Lucreaza la numeroase lucrari de sculptura in marmora si piatra, picturi in ulei si desene.
- Participa la Expozitia de desene la Galeria Art 54 New York.
- Participa la Expozitia de arta romaneasca de la Moscova cu lucrarea "Singuratate" - lemn.

1990 - Lucreaza in atelier la mai multe lucrari.
- Expozitie personala de desene la Palatul Delpninal de St. Donat - Romans.
- Apare monografia CONSTANTIN POPOVICI - ed. Meridiane.

1991 - Lucreaza in atelier la mai multe sculpturi si desene,
- Primeste MARELE PREMIU AL ARTISTILOR PLASTICI DIN ROMANIA.
- Expozitie personala de desene la Banca Credit Lionnais Romans - Franta.
- Expozitie colectiva de arta plastica Bruxelles - Belgia.
- Expozitia "Salonul de primavara" - Bucuresti.
- Ilustratii la volumul "Intamplari din padure" de Ion Lazu , la Ed. Ion Creanga.

1992 - Expozitie personala de desene si pictura la Compagnie "Le Forum" Lyon (1 - 28 martie 1992).
- Realizeaza 7 sculpturi in bronz sudat, dimensiuni intre 1/0,65/0,30 m., dintre care 4 au fost achizitionate de Paris Art Center, 3 fiind in colectia artistului.
- Termina bustul George Cosbuc, comanda a Ministerului culturii din Moldova, amplasat in centrul orasului Chisinau, transpus in bronz.
- Participa la Expozitia "Salonul de primavara" - bucuresti.
- Transpune in bronz opera "INVINGATORUL" comandata de Asociatia luptatorilor din Revolutia de la 1989 din Timisoara, lucrare amplasata in centrul orasului Timisoara.
- Participa la inaugurarea galeriei de arta "Gala" a Uniunii Artistilor Plastici cu o sculptura.
- Calatorie de documentare in Egipt.

1993 - Lucreaza enorm pentru a termina lucrarile de sculptura, desene si pictura pentru expozitia personala de la Centrul Cultural Paris.
- La 5 mai 1993 are loc vernisajul, deschis de Dl. Dan Haulica.
- Toarna in bronz portretul prof. Dorin Pavel.
- Toarna in bronz portretul lui Aurel Lazar.

1994 - Participa la expozitia colectiva de arta plastica romaneasca, cu pavilion personal de desene si sculptura sub egida Centrului Soros pentru arta contemporana si Oficiul de expozitii din ministerul Culturii.
- Expozitie de sculptura la Gala organizata de UAP (3 sculpturi).
- Calatorie in Marea Britanie. Expozitie de desene la Dudley Museum (aug.-oct.) si amplasarea sculpturii "Calvarul".
- Lucreaza macheta pentru monumentul "Iuliu Maniu", achizitionata de Partidul National Taranesc, portretul Maniu ramanand in atelier.
- Termina amenajarea Mormantului Paciurea, lucrare in colaborare cu arh. Marcu Anghel.
- Nr. 6/7 din Match Bucuresti reproduce "Invingatorul" si interviu.

1995 - Participa la Bienala de la Venetia Centenar cu 3 lucrari in lemn : "Singuratate", 106/35/25 cm, "Zbor", 72/27/20 cm., "Hecate", 68/42/22 cm.
- "MAREA LACUSTRA", lucrare facuta pentru Seoul in 1988 a fost cumparata de Ministerul culturii si data Centrului Cultural "George Apostu" din Bacau.
- Participa la expozitia "30 de ani Salon de la Jeune Sculpture" la Muzeul de Arta Meudon - Franta.
- Decesul artistului la data de 10 decembrie 1995.

2000 - Marea RETROSPECTIVA la MUZEUL NATIONAL DE ARTA AL ROMANIEI, Bucuresti, martie-mai 2000, cuprinzand peste 500 de lucrari de sculptura, pictura si grafica.

BIBLIOGRAFIE SELECTIVA

;nbsp;

- Edition Fernand Hazan - Nouveau dictionnaire de la sculpture moderne, 1970, Paris
- Edition Meridiane - Sculptori contemporani, Mircea Grozea, 1984, bucuresti
- Edition Albatros - Dictionaire de la sculpture moderne, Constantin Prut, 1982
- Edition Eminescu - Nostalgia sintezei, Dan Haulica, 1984, Bucuresti
- Dictionnaire "Olympiade des arts a Seoul" par ante Glibota 1988-1989, Coreea de Sud - Edition Arta Grafica - Constantin Popovici, Alexandru Cebuc, 1985, Bucuresti
- Edition Meridiane - Constantin Popovici, Dan Grigorescu, 1990, bucuresti
- Edition Grund - dictionaire des arts plastiques modernes et contemporaines, vol. 2, Paris
- Edition Grund - E. Benzeot, Paris, 1975-2008
- Volum omagial - "Dulce si frumoasa Romanie", editat de Guvernul Romaniei, 1995
- Dictionar de arta plastica moderna si contemporana, constantin Prut, Bucuresti, 2000
- Grande Encyclopedie Italienne, vol. XIX
- Dictionar explicativ al limbii romane, Ed. academiei, bucuresti, 1974
- Enciclopedia des arts, Ed. Mc. Millan, London, 1985
- Dictionaire des sculpteurs, Banca di Legano, 1987, Legano

ALTE REFERINTE

;nbsp;

- Numeroase articole in presa nationala, internationala, aparitii la Radio si TV atat in tara cat si in strainatate.
- Consideratii critice de : Petre comarnescu, Dan Haulica, Eugen Schileru, Denis Chevalier, Jaques Lassaigne, Radu varia, Pierre Restagni, Dan Grigorescu, Simona Varzaru, Cornel Radu constantinescu, Octavian Barbosa, Ante Glibota, Mircea Deac, Ion Frunzetti, Mircea Grozdea, Grigore Arbore, Gheorghe Cozma, etc.

Decoratii si medalii - Decorations

- Order of the cultural Merit
- Medal of the 34 - th Anniversary of the socialist republic of roumania
- Academy Award for the Oradea monument
- Medal "Una cultura per Europa", 1986, Rome, Italy.

Free Web Hosting